Traditii si superstitii de nunta, de prin lume
Pe langa frumusetea momentului in sine si pe langa emotiile care insotesc fiecare nunta, de la un astfel de eveniment nu lipsesc traditiile si superstitiile. Credem in ele sau nu, mereu se va gasi cineva din familie sau dintre prieteni care sa se asigure ca le bifam si ca tinem cont de ele, fie ca este vorba despre aruncarea buchetelor de mireasa, de sarea pusa in pantofi sau de alte asemenea gesturi, care difera nu doar de la o regiune la alta, ci si de la o tara sau de la o cultura la alta.
Originea lor este foarte veche si sunt in continuare transmise, din generatie in generatie, pentru ca, nu-i asa, nimeni nu vrea ca spiritele rele, energiile negative sau orice altceva sa umbreasca aceasta zi pe care ne-o dorim perfecta. Am ales doar cateva dintre aceste traditii sau superstitii care coloreaza ziua nuntii in diverse tari. Unele sunt amuzante, altele ciudate, iar altele de-a dreptul de neinteles. Unele se mai practica, altele sunt doar amintire.
Grecia
In Grecia, mirele era barbierit in ziua nuntii chiar de catre cavalerul de onoare. Asadar, cel mai bun prieten al lui era nevoit sa aiba in buzunar un brici sau un aparat de ras, pentru a-si indeplini datoria. Tot mirele avea parte de un tratament special in acea zi, din partea noii soacre, care trebuia sa ii dea sa manance miere si migdale.
Congo
Desi, in general, toata lumea vrea sa vada zambete pe fetele mirilor, in Congo, de exemplu, cei doi nu au voie sa zambeasca in marea zi. Deloc. Se spune ca, daca o fac, inseamna ca nu sunt seriosi in privinta mariajului.
China
In China, inainte de ceremonie, mireasa era tinta unor sageti (fara varf, totusi) trase de mire, pe care acesta le aduna si le rupea in timpul ceremoniei, pentru a se asigura ca dragostea lor va dura pentru totdeauna. De unde pana unde? Nu se stie.
Germania
In Germania, mirele si mireasa erau pusi uneori sa adune mormane de cioburi de vesela sparta de musafiri, pentru a alunga spiritele rele. Morala: daca lucreaza impreuna, cuplul poate infrunta orice dificultati.
Jamaica
In Jamaica, oricine avea posibilitatea sa fie critic in ziua nuntii cuiva. Vecinii se aliniau de-a lungul strazii, sa priveasca alaiul mirilor, dar in special mireasa, si sa comenteze, daca li se parea ca ea nu este la inaltimea asteptarilor. Daca vocile critice erau majoritare, mireasa se intoarcea acasa si mai facea o incercare de a le fi pe plac.
Rusia
In Rusia, proaspatul cuplu era pus sa manance dintr-o paine special facuta pentru ziua nuntii, numita karavaya, iar cel care reusea sa ia cea mai mare imbucatura putea fi considerat capul familiei. Am putea spune ca e cumva democratic, nu?
Cuba
In Cuba, toti barbatii care dansau cu mireasa trebuiau sa prinda bancnote de rochia ei, iar in acest fel sa-i ajute pe miri sa isi plateasca luna de miere. Ei bine, in acest caz, era bine sa iti alegi cu grija invitatii!
Peru
In Peru, se servea la nunti un tort special, in care erau incorporate panglici, care la capat aveau cate o amuleta. In una dintre ele era prins un inel de nunta fals. Invitata nemaritata care nimerea sa i se serveasca felia de tort cu acel fals inel se spunea ca va fi urmatoarea care se va casatori.
Cel mai cunoscut obicei, care pare sa fie comun multor culturi, este aruncarea buchetului de mireasa. Nu am uitat de el si nici nu l-am lasat la urma. Tocmai pentru ca este cel mai popular, voi povesti despre el intr-o postare viitoare. Pana atunci, daca te numeri printre cele care inca nu au trecut prin asta, nu uita sa arunci o privire pe colectia noastra de Buchete de mireasa. Niciodata nu este prea devreme sa te apuci de planificat ziua cea mare.
Lasa-ne un mesaj
Comentariu:
Nota: nu este permis cod HTML!
Introdu codul in casuta de mai jos: